Sådan bliver du fri for akne

Døjer du med evig problemhud? Eller er din hud pludselig slået ud i en sådan grad, at det virker uoverskueligt at tælle antallet af små vulkaner i ansigtet? Så er du ikke alene. Akne er en af de mest almindelige hudsygdomme. De fleste forbinder det især med en teenagetiden, men akne er også voksne forundt. Din hud kan være angrebet i en kortere periode eller flere år. Der findes forskellige måder at behandle det på, som vi her guider dig igennem. For at blive klogere på, hvordan du kommer akne til livs, skal vi først forstå, hvad det egentlig er. 

Hvad er akne?

Akne er en hudsygdom, som kan være hormonelt eller genetisk betinget. Den nørdede forklaring er, at hårfolliklerne har kirtler under huden, som udskiller talg, som blandet med døde hudceller tilstopper porerne og herved kan fremkalde cyster (de store bulede bumser), hudorme, talgknopper og bumser.

På almindeligt dansk er akne et voldsomt udbrud af bumser – ofte en kombination af blandt andet talgknopper og hudorme.

Hvad er det bedste, jeg selv kan gøre for at slippe af med min akne?

Hvis du gerne vil holde urenhederne nede og måske komme akne helt til livs, så er der tre kodeord:

  • Rens
  • Pleje
  • Kost

Den umiddelbare: Rens

Det lyder ikke så mirakel-agtigt. Ikke desto mindre så ophober der sig en masse sved, støv og snavs i ansigtet i løbet af en dag. For ikke at tale om den makeup, du måske bruger.


Hvis du ikke renser din hud ordentligt, ophober skidtet sig og kan potentielt bidrage til yderligere udbrud og irritation.

Derfor: Rens! Både morgen og aften. Med en micellar water er du allerede langt. Alternativt kan en dybderensende gel være en god idé.

De allerbedste ingredienser: Pleje

Når din hud er rengjort, kan du med fordel pleje huden med produkter, der indeholder vores yndlingsingredienser, når det kommer til at behandle den urene hud:

  • A-vitamin – eller retinol, som det også hedder, afhjælper beviseligt uren hud.
  • Niacinamide – er god til at mindske rødme og tilstopning af porer.
  • Salicylsyre – stimulerer celledannelsen i huden og forebygger akne.
  • Hyaluron og glycerin – ja, de to ingredienser kan lidt af det samme – der er nemlig stærke fugtmættere.

Du kan med fordel holde øje med navnene ovenfor på ingredienslisterne, når du kigger efter produkter til badeværelseshylden.

Spis mad med højt vandindhold for at forebygge akne

Vandholdige fødevarer som agurker kan være med til at forebygge akne

Farvel til junk og sukker: Kost

Vi kan ikke komme udenom, at kosten også spiller en rolle i forhold til hudens ve og vel. Men husk, akne er ikke en fair spiller. For nogle vil kosten ikke påvirke huden, mens det for andre kan have kolosal betydning, hvad du spiser. Den meget anerkendte amerikansk hudlæge og farmaceut, Dr. Howard Murad, har sat lighedstegn mellem kost og hud: “Skincare is healthcare”.

Rådene er:

  • Undgå junkfood.
  • Skru ned for sukkerindtaget.
  • Drik og spis vand.

Ja, vi sagde “spis vand”. Og med det mener vi, at du skal spise mad, der både gør dig mæt og hydreret. 

Dr. Murad har sat lighedstegn mellem kost og hud: “Skincare is healthcare”.

Overvej professionel hjælp

Det er værd at huske på, at akne er en hudsygdom, og derfor kan du tale med din læge om medicinske behandlinger, som for nogle kan være den rigtige løsning – andre oplever dog store bivirkninger i de skrappe midler, som en læge kan ordinere. Du kan også benytte dig af kosmetikere og kosmetologer, der, som os, har specialiseret sig i akne.

Vi har god og dokumenteret erfaring med frugtsyre- og retinolbehandlinger, som dog kræver regelmæssig behandling. Derfor kan du også selv arbejde med samme ingredienser blot i lavere koncentration.Vi anbefaler blandt andet produkter fra Murad Blemish serien samt a-vitamin og rens fra Raz og til en mildere akne Vinopure fra Caudalie.

Vil du vide mere? En aknehud har behov for masser af pleje og vigtig pleje. Sammen med en professionel behandler kan du også få skræddersyet en behandling, der kan være vil være en stor fordel når man har en akne hud, for her får man hjælpen til den helt rette behandling.

Du er altid velkommen til at kontakte Helle Thorup og få råd og vejledning til den optimale behandling.