Huden – hvad er det for en størrelse?

Det integumentære system – bedre kendt som huden. Det organ, der omgiver din krop og organisme. Men hvorfor har vi overhovedet hud? Ja, hvad er det for en størrelse? Det kan du blive klogere på i dette indlæg. 

Hvorfor har vi hud?

Du tænker måske ikke over det, men huden er et organ ligesom dit hjerte, dine lunger og din hjerne. Faktisk er huden menneskets største organ. Strækker man den menneskelige hud ud, så fylder den et areal på cirka 2 kvadratmeter.

Huden betegnes som et sanseorgan, fordi den registrerer smerte, tryk og berøring. Og så er den kroppens første forsvarsværk mod mikroorganismer og ydre påvirkninger. Endelig er den vigtig for kroppens evne til at regulere varme og væske.

Huden er med andre ord ikke bare kroppens “betræk”. Den er helt afgørende for vores generelle velvære.

huden – hvad er det for en størrelse
En sund hud er vigtig for dit generelle velvære

Hudens tre lag og deres forskellige funktioner

Huden består af 3 lag, som tjener hver deres funktion.


Overhuden (epidermis)

Som ordet indikerer, er overhuden vores øverste og synlige lag hud. Dette lag hud indeholder en lang række vigtige celler. Fra overhudens stamceller udvikles de øvrige cellelag, der tilsammen udgør en fysisk barriere mod ydre påvirkninger.


Det yderste lag er et hornlag, som har et fedtlag, som indeholder kolesterol, der sørger for at holde huden intakt. Hvis der kommer skader på dette lag – for eksempel som følge af hyppig brug af stærke rengøringsmidler, sol mm. – vil man i løbet af kort tid få problemer med tør hud.


Læderhuden (dermis)

Læderhuden, også kaldet dermis, består primært af bindevæv og fibre, der giver huden styrke og elasticitet. Derudover indeholder læderhuden immunceller (der er ansvarlige for betændelsesreaktioner i huden), hår, talgkirtler, svedkirtler samt muskler.


I læderhuden findes også blodkar, der forsyner overhuden med ilt og næringsstoffer samt lymfekar og nerveceller, der blandt andet registrerer temperatur og berøring.


Underhuden (subcutis)

Underhuden er det inderste lag af integumentærsystemet og fungerer som fedtdepot. Cellerne i dette lag er fibroblaster, fedtceller og makrofager.

Der er stor forskel på, hvor tyk huden er forskellige steder på kroppen. For eksempel er huden på øjenlågene under 1 mm tyk, mens den på hånd- og fodsåler er omkring 1,5 mm og på ryggen er huden hele 3 mm tyk.

Huden indeholder hudceller, som vi mister cirka 40.000 af i minuttet. Der er altså konstant gang i produktionen af nye hudceller. Udskiftningen skyldes blandt andet, at hudcellerne bliver udsat for stor mekanisk påvirkning fra omverdenen og derfor hurtigt bliver ”slidte”.

sund hud giver sundt helbred

Tips til en sund hud

“Skincare is healthcare”, som hudlægen Dr. Howard Murad siger. For netop fordi huden er så afgørende for vores sundhed, er det vigtigt at passe godt på den. Og får den først skader – for eksempel hvis man udsætter den for meget sol og dermed skadelige UV-stråler – kan den ikke beskytte lige så effektivt imod udefra kommende påvirkninger.

Det bedste, man kan gøre, er at leve sundt, motionere, spise varieret og give huden masser af pleje – og drikke rigeligt med vand.

Men faktisk kan en stor del af væskeindtaget med fordel komme fra vandholdige fødevarer som agurker. Kroppen absorberer nemlig væsken fra vandholdige fødevarer langsommere, hvilket er med til at holde os hydreret længere. Det er ikke uden grund, at Dr. Murad også er kendt for sin anbefaling ”Eat your water”.

Dr. Murad er førende autoritet inden for forskning i hudens sundhed og er især kendt for sin unikke videnskab om vand som nøglen til sund hud. Han grundlagde i 1989 brandet Murad for at dele sine innovative hudplejeformuleringer og for at give folk det bedste potentiale for at opnå smuk hud uden kirurgi. Det er der kommet en række innovative hudplejeserier ud af. Produkterne fra Murad er derfor også med til at holde din hud sund og modstandsdygtig.

Husk endelig at få sovet omkring 7-9 timer hver nat. Mangel på søvn gør nemlig, at huden hurtigere kommer til at se gammel ud og får sværere ved at regenerere.