Myter og sandheder om dit hår
Der findes masser af gode råd til sundt hår – men det er også et emne, som er omringet af mange myter. Vi bekræfter eller afliver en håndfuld af de mest kendte myter om hårpleje.
Vokser håret hurtigere, hvis man bliver klippet jævnligt
Ja – og nej.
Håret vokser i samme fart, om det bliver klippet jævnligt eller ej. Men klipper man sit hår jævnligt cirka hver 3-4 måned, vil håret være sundere og tykkere når det vokser ud – og derved bliver det længere og længere på sigt.
Dit hår bliver, hvad du spiser
Ja, det er korrekt.
Hvis du for eksempel er på diæt, kan håret godt komme til at se livløst ud, fælde mere og knække nemmere. Derfor er det vigtigt, at du spiser de korrekte vitaminer og mineraler, der hjælper håret godt på vej.
Din kost påvirker, hvordan dit hår ser ud
Håret bliver påvirket af vejret
Både ja og nej.
Om vinteren tager dit hår ikke skade som sådan. Men om sommeren er det vigtigt at passe godt på sit hår og hovedbunden på den sags skyld. Husk på, at når du går eller står udenfor, så er din hovedbund det første, det bliver udsat for solens stråler.
Stærk sol skader og udtørrer dit hår. Og din hovedbund kan blive solskoldet, hvis ikke du passer på. Typisk vil hår, der har fået for meget sol og ikke er blevet plejet, se tørt, trist og livløst ud.
Du har måske også oplevet, at dit hår krøller mere, når det er fugtigt eller regner, eller at det bliver mere elektrisk, når luften er tør.
Man får grå hår af at ryge
Nej.
Der er ingen beviser for at rygning giver gråt hår, da gråt hår er knyttet til din genetik. Håret bliver gråt, fordi cellerne i hårfolliklen stopper med at producerer farvestoffet melanin. Meeeen måske du har set, at gråhårede rygere har et gulligt skær i deres hår. Det er dog røgen, der medfører dette.
Dette kan man forebygge ved at vaske med en Silver Shampoo. De violette pigmenter i shampooen neutraliserer forsigtigt uønskede gule toner i blondt, hvidt og gråt hår. Genoprettende keratin og hvedeprotein styrker samtidig hårets aksler samt beskadigede områder. Findes også som i Conditioner.
Silver Shampoo og Conditioner modvirker gulligt skær i håret
Vidste du i øvrigt, at håret er som en lille harddisk, det kan afsløre, hvad vi har udsat for mange måneder tilbage i tiden? Den viden benytter man sig for eksempel af inden for retsmedicin.
Glattejern og føntørrer ødelægger håret
Ja.
Hver gang du udsætter dit hår for et varmeredskab, ødelægger du dit hår – også selvom du kun eller bare føntørrer dit hår.
Derfor er det super vigtigt, at du hver gang beskytter håret med varmebeskyttende produkter. Her er Oud Royal Thermal Protection Spray fra Philip B en formidabel hjælp. Den giver en smule tekstur til håret, ligesom den vægtløse formel forstærker hårets glans.
Den har desuden en beskyttende virkning mod solens skadelige stråler, ligesom den også beskytter mod klor og saltvand. Ideel at bruge i forbindelse med brug af krøllejern, glattejern og andre varmeværktøjer.
Stress giver hårtab
Ja.
Er du stresset over en periode, kan det påvirke det hormonelle system. Så din mentale sundhed kan altså også ramme hårrødderne og dermed give hårtab. Når du har en periode, hvor du fælder meget, skal du faktisk kigge ca. 3 måneder tilbage. Hvis du på det tidspunkt var stresset, syg eller det var årstidsskift, vil kroppen spare på depoterne, og flere hår vil sætte sig i hvilefase, hvorefter de senere hen afstødes og falder af.
Hvis du vil passe godt på dine hårrødder, så husk, at du kun må bruge balsam hårspidserne – og undgå balsam helt, hvis dit hår er tyndt. ”Balsam hører kun til i hårspidserne”, da det kan få tyndt hår til at blive tungt og klasket.
Du skal bruge balsam til at lukke hårstråene, efter du har vasket dit hår. På den måde sørger du for at holde på fugten i håret. Balsam hjælper nemlig med at lukke hårstråene igen, så fugten ikke fordamper, og dit hår bliver tørt og medtaget.
Det er vigtigt, at du vælger den rigtige balsam til netop din hårtype. Mangler du fylde, vælger du en balsam hertil. Har du kruset håret, vælger du en balsam, der hjælpe på at mindske kruset. Husk, at balsam skal bruges fra ørerne og ned – altså ikke helt oppe i hovedbunden.