Pas på solen og dig selv
Sommersolen er over os. Hvis du er som danskerne er flest, så er du hurtig til at springe udenfor og suge til dig af solens varme. Det er skønt at være i solen – men den har også en skyggeside, vi ikke kan ignorere. Solen er nemlig skadelig for huden, hvis ikke vi er forsigtige. Og skal vi være helt ærlige, så er der ingen undskyldning for ikke at passe bedre på dig selv og din hud.
Solstråler, solråd og solfaktor
Humøret er højt, og solen står højt på himlen. Det er de lyse dage og nætter, og D-vitaminen, der gør noget godt for humøret, men noget knap så godt for huden. Her på siden ridser vi alt, du skal vide op om solstråler, solråd og solfaktor.
Solens skarpe stråler
UVA- og UVB-stråler er to typer solstråler, som rammer vores hud, når vi færdes udenfor. En fælles betegnelse for de to stråletyper er UV-stråling. Vi mennesker er afhængige af solens stråler, men for store mængder kan være direkte skadeligt.
UVA-stråler kan man ikke mærke ment på den måde, at de hverken giver rødme eller forbrændinger, men går dybt ind i huden og giver dig rynker. UVA-stråling kan man faktisk få bag et vindue, dit vindue eller når det er overskyede dage.
UVB-stråler stoppes af vinduer i huse og biler, men er også den stråletype, der er skyld i solskoldninger.
Du har sikkert hørt om et UV-indeks. I forbindelse med en vejrudsigt, vil vejrværten typisk nævne dagen Uv-indeks, som fortæller noget om, hvornår vi skal passe på vores hud. Men ved du, hvornår du skal være opmærksom? Få overblikket her:
0–2: Lav risiko, du kan trygt være udenfor med minimum af solbeskyttelse.
3–7: Moderat til høj. Du skal have solcreme på, også gerne beskyttende beklædning. Det kan være en god idé at søge skygge, især midt på dagen.
8–11: Ekstremt høj. Du skal helst ikke opholde dig i solen midt på dagen og skal have høj solfaktor på og godt med solbeskyttende tøj på.
En solcreme med en høj SPF er vigtigt for at beskytte din hud mod solens stråler
De fire S’er
Fra UV-indeks kaster vi blikket på fire helt konkrete solråd:
Skygge: Giv solen en pause og find skyggen, når solen står højest. Anbefalingen lyder, at man bør skrue ned for solen mellem klokken 12.00 og 15.00.
Solhat: Undgå at blive skoldet. Dæk bar hud til, når solen står højest. Og hvis du heller ikke er til solcreme i hovedbunden, så er solhatten vejen frem.
Solcreme: Husk altid rigeligt med solfaktor - minimum faktor 15. Og efter en tur i bølgen bør du altid påføre et nyt lag.
Sluk solariet: Solarier bør hører fortiden til. I et solarie bliver du nemlig udsat for kunstig uv-stråling, der øger risikoen markant for at få kræft i huden. Jo yngre du er, jo mere udsat er du.
Solfaktor hvad?
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man bruger minimum SPF 15 i Danmark og minimum solfaktor 30, hvis rejsen går sydpå. Men vær aldrig bange for at tage en høj faktor på, hellere for høj end for lav.
Vidste du: Egentlig bør vi gå med solcreme året rundt. Nok bliver vi ikke forbrændte om vinteren, men UVA-strålerne er stadig på fære, så hvis du vil være på den sikre side, bør solfaktor være en del af din rutine året rundt.
Caudalies produkter giver dig optimalt beskyttelse mod solen
Nyd at beskytte dig og nyd så solen
Det er vigtigt at huske på, at solen er vores vigtigste kilde til D-vitaminet – et vitamin der understøtter flere vigtige funktioner i kroppen. Solens stråler er altså ikke kun skadelige, men også livsnødvendige.
At beskytte sig mod solens stråler behøver heller ikke være en sur pligt. Gør det lækkert for dig selv ved at anskaffe dig en solcreme med plejende egenskaber. Et mærke som Caudalie et godt bud på, hvordan solfaktor kan kombineres med en følelse af wellness. Prøv for eksempel deres Milky Sun Spray SPF 50, der giver maksimal beskyttelse, men samtidig bevarer hudens elasticitet.
Selvom du har smurt dig godt ind, er det stadig fornuftigt at søge skygge midt på dagen. Det er måske heller ikke værst, hvis det er i kombination med en hynde i en havestol og lidt koldt at drikke.
Se vores sortiment af solcreme og solbeskyttende produkter, og pas på dig selv og solen.