Din hudpleje-guide – tips til en god hudplejerutine

Din hudplejerutine er altafgørende for en smuk og sund hud! Det vigtigste er at rense og pleje din hud. Men det er også vigtigt, at du vælger de rette produkter til netop din hud.

Din hud ændrer sig med årstiderne, og derfor skal du tænke på din hud som dit klædeskab. Din hud har andre behov om vinteren end om sommeren. Bruger du produkter, der ikke passer til din hud, kan eventuelle problemer forværres – eller måske kan der opstå problemer, du aldrig har oplevet før.

Der er mange faktorer, der kan påvirke din hud såsom alder, miljø, sundhed etc. Derfor er det de færreste, der bruger de samme produkter gennem flere år.

Sådan finder din hudtype

Kendskabet til din hudtype er afgørende for dit valg af produkter. Men hvordan lærer du så din hudtype at kende?
Start med at vaske dit ansigt og duppe det tørt uden at påføre nogen former for hudpleje – det er vigtigt, at du har et helt rent ansigt. Vent gerne lidt, før du vurderer din hud – gerne en halv til en hel time.

Start med at vaske dit ansigt, når du skal finde din hudtype
Hvad føler du herefter?

Føler og ser din hud ud til at have brug for fugt? Eller føles det som om, at din hud er et nummer for lille? Din hud kan skalle lidt, og du kan i det hele taget have en følelse af, at det strammer i dit ansigt. Så har du en hudtype som er tør – en tør hud vil som regel være værst om efteråret og vinteren og har behov for fugt og fedtstoffer, som binder fugten til den tørre hud.

Føler og ser din hud fedtet, skinnende eller blank ud, har du en hudtype, som er fedtet til kombineret. I så fald har du minimalt brug for fedt (man skal huske, at lige meget hvad, har man altid brug for fugt). Mange med denne hudtype vil opleve, at huden skinner i T-zonen (panden, næsen og hagen). Har du denne hudtype skal du vælge produkter, der er mere lette i konsistensen – for eksempel mere gelagtige.

Føler og ser din hud ud som lidt af begge dele, eller føles den i fin balance, har du en normal hudtype. Har du denne hudtype, er det vigtigt at vedligeholde balancen med lige dele fugt og fedt i dine plejeprodukter.

Føler og ser din hud ud til at have tydelig tørhed og rødme, og oplever du stramhed, snurren og kløen i huden? Så har du en sart til sensibel hud. Er din hud sart, kan symptomer blive udløst af eksterne faktorer som kulde, varme, vind, medicinske behandlinger etc.

Ved hjælp af denne metode kan du selv finde din hudtype. Vil du gerne have en dybere analyse af din hud, anbefaler vi at få en hudanalyse hos din kosmetolog.

Hudtype vs. hudtilstand

Man skal huske, at der er tale om to begreber: hudtype og hudtilstand.

Hudtype
Man arbejder med forskellige hudtyper, som vi lige har beskrevet, men det er ikke altid sikkert, at man lige passer ind i kassen. Som tidligere nævnt kan man godt have en hudtype om sommeren og en anden om vinteren (tilbage til dit klædeskab: sommertøj kontra vintertøj).

Hudtilstand
Din hudtilstand er under konstant forandring, da den blandt andet bliver påvirket af hormoner, kost, miljø, stress og din generelle sundhed. Derfor kan du i perioder opleve, at din hud opfører sig anderledes.

For at holde din hud i korrekt balance er det vigtigt at pleje den hver dag – både morgen og aften. Akkurat ligesom du børster tænder morgen og aften.

En god renserutine trin-for-trin

Start med at have rene hænder, når du skal til at røre ved dit ansigt.

Fjern din øjenmakeup, før du begynder at rense dit ansigt. Ofte kan et renseprodukt ikke opløse for eksempel din mascara. Brug derfor en oliebaseret makeupfjerner, som er i stand til at opløse din øjenmakeup.

En god hudplejerutine starter med rens

Nu er din hud klar til afrensning. Din rens hjælper med at få bugt med snavs, talg, sved og bakterier. Massér renseproduktet grundigt ind på fugtig eller tør hud, alt efter hvilken type produkt du bruger. Det kan være en renseskum, en gel, cleansing water etc. Brug cirklende bevægelser fra halsen og opefter.

Skyl af med lunkent vand – du kan eventuelt bruge en vaskeklud eller en natursvamp til bedre at kunne få produktet skyllet af.

Brug derefter en skintonic. Skintonic arbejder under huden og på din huds overflade. Den opstrammer dine porer og giver dig en ekstra følelse af ren frisk og ny renset hud. Skintonic skal påføres på et vatrondel og duppes på halsen og i hele ansigtet.

En god skintonic er med til at holde din hud sund

Derefter skal du påføre din serum – en serum bruges under din fugtpleje. En serums opgave er at gå ind og arbejde på et eller flere specifikke hudproblemer. Det trænger længere ned i huden end en ansigtscreme eksempelvis gør. Du skal altid huske din hals, når du bruger serum – tænk på dit ansigt som en blomst, og din hals som stilken. Er stilken ikke i balance, er blomsten det heller ikke.

Til slut i din pleje rutine skal du passe på din huds barriere, som gør, at den bedre kan holde på fugten. Brug gerne beskyttende pleje om dagen – gerne dagcreme, som indeholder SPF (solfaktor), og genopbyggende pleje om natten i din natcreme. Dagcreme beskytter din hud om dagen mod vejr og vind, mens natcreme genopbygger og giver den næring, der er nødvendig for at genopbygge huden i løbet af natten.

Tip: Husk, at hudpleje også kommer indefra. Gode olier i form af fiskeolie, Omega 3, collagen pulver, god kost og masser af vand hjælper også din hud godt på vej.

En sund kost er også en del af din hudplejerutine